top of page
Zoeken

Schubdier

Op verzoek van Loulou (10)

Wandelende artisjok


Zijn glanzende schubben liggen als dakpannen over zijn lijf. Dreigt er gevaar, dan rolt hij zich op tot een keihard balletje. Het schubdier ziet eruit als een fabeldier. Een wandelende artisjok, met het liefste gezichtje dat je ooit zag. Maar dit dier is toch echt levensecht. Nog wel. Met zijn kleine oogjes ziet hij weinig. Geen probleem, want bijna alle (8!) soorten schubdieren zijn nachtdieren. Hij moet het van zijn neus hebben, en die werkt opperbest. Tandjes heeft hij ook niet. Geen punt. Met zijn lange, gespierde en plakkerige tong sprokkelt hij zijn diner bij elkaar: termieten, mieren en als het echt moet ook wat oorwurmen, krekels en vliegen. Hij eet wel zeventig miljoen insecten per jaar.


Jammer genoeg wordt het schubdier zelf ook gegeten. Stropers zijn niet onder de indruk van zoveel schattigheid. Het dier is een van de meest gestroopte soorten op aarde. Zijn vlees belandt in Afrika en Azië op borden en in de soep. En zijn schubben gaan als zoete broodjes over de toonbank. Ze zijn van keratine, het spul waar ook jouw nagels en haren van gemaakt zijn. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kunnen die schubben mensen van allerlei kwalen genezen. En alsof het niet erg genoeg was, verdwijnt door ontbossing en bosbranden steeds meer van zijn leefgebied. Arme artisjok.



Waarom die naam?

Het schubdier wordt ook wel pangolin genoemd. Dat betekent ‘opgerold bolletje’ in het Maleis. En waarom wij hem een schubdier noemen, dat is wel duidelijk.


Waar leeft hij?

In Afrika en Azië, in verschillende soorten natuur. Van tropische wouden tot dorre woestijnen.


Hoeveel zijn er nog?

Dat weet niemand. Omdat ze zich steengoed kunnen verstoppen, is het moeilijk om ze te bestuderen. Maar zeker is dat twee soorten ‘ernstig bedreigd’ zijn, twee ‘bedreigd’, en de andere vier ‘kwetsbaar’.


Het goede nieuws

In 2020 besloot China dat het schubdier niet op de lijst van goedgekeurde ingrediënten voor traditionele Chinese medicijnen mag staan. Zouden er in de toekomst dan eindelijk minder schubdieren door stropers uit de struiken worden gehaald?


In De Eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden lees je het uitgebreide verhaal van het schubdier

438 weergaven
bottom of page