top of page

Over Lotte Stegeman

Lotte werd in 1979 geboren in Wijk bij Duurstede. Toen ze een jaar of tien was, wilde ze archeoloog worden. Ze oefende alvast door stenen en potscherven uit de Lek te vissen. Na drie waardeloze vondsten concludeerde ze dat ze de vissen, kikkers, vogels en paarden in en rond die rivier veel interessanter vond. Zo ongeveer in dezelfde tijd begon ze een buurtkrantje, waar zij de twee dierenpagina’s voor schreef. Dat waren trouwens ook meteen de enige pagina’s.

Op de middelbare school bleek ze rampzalig slecht in biologie, natuurkunde en wiskunde. Hoe machtig interessant dieren ook waren, een bètastudie leek dus kansloos. Na haar studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (met minor Jeugd en media) liep Lotte stage op de redactie van de Volkskrant, waar ze negen maanden bleef voordat ze als redacteur ging werken bij jeugdkranten Kidsweek en 7Days. Daar zat ze ongeveer dertien briljante jaren, waarvan de laatste zeven als hoofdredacteur. In die tijd schreef ze ook regelmatig voor andere media, waaronder Trouw, en verscheen haar eerste kinderboek Heimwee naar Hagelslag (2012, Moon).

 

In 2016 fietste Lotte met haar man Peter door de Verenigde Staten, een tocht van ruim 10.000 kilometer van Florida naar Alaska. Ze schreven het boek Country Roads over die bizarre reis in een minstens zo bizar verkiezingsjaar. Maar wat nóg meer indruk maakte dan de strijd om het Witte Huis, waren de beren, rendieren, slangen, schildpadden, wolven, kariboes, zeeleeuwen, adelaren en gordeldieren die ze tegenkwamen. Op een smeltende gletsjer in Alaska besloot ze: als ik terugkom, ga ik zoveel mogelijk zelf schrijven. Over dieren en natuur.

 

Dat lukte. Na al die jaren bij Kidsweek en 7Days vindt ze schrijven voor kinderen nog altijd geweldig. Ze houdt ervan om complexe onderwerpen te ontwarren en er vervolgens een mooi, spannend en begrijpelijk verhaal van te maken. De rode draad in haar werk is de relatie tussen mensen en andere diersoorten, en in bijna al haar verhalen speelt diergedrag een grote rol. De meeste tijd stopt ze in haar (non-fictie) kinderboeken, waarmee ze ook langs scholen reist en workshops en lezingen geeft in musea en bibliotheken. Ook werkt(e) ze voor media als Quest, Quest Junior en National Geographic Junior en maakt ze educatief materiaal voor onder meer Zwijsen, de Dierenbescherming, Museon, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de Raad voor Dierenaangelegenheden

Kijk hier voor meer. 

Kinderboeken

 

In 2018 verscheen Groene voeten (net als de boeken hieronder) bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. 

 

In 2019 volgde Beestachtige buren, dat Lotte samen met Bouwien Jansen schreef. Het werd bekroond met een Vlag en Wimpel voor de illustraties van Marieke Nelissen, stond op de tiplijst van de Kinderjury en kreeg vertalingen in het Duits en Russisch.

 

In 2020 zag De Eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden het licht, geïllustreerd door Marieke Nelissen. Dit boek haalde de longlist van de Jan Wolkers prijs en werd vertaald naar het Chinees en Russisch.

 

In 2022 verschenen twee titels. Groene helden van het dierenrijk, met illustraties van Marieke ten Berge, en Ik voel ik voel wat jij niet ziet, over jaloerse apen, bange honden en schatten van ratten. Dat werd geïllustreerd door Mark Janssen, kreeg een voorwoord van Jane Goodall en verschijnt in 2023/2024 in Duitsland, Zuid-Korea en China. Op dit moment werken Lotte en Mark aan het vervolg op Ik voel ik voel wat jij niet ziet, dat in het voorjaar van 2024 zal verschijnen. 

Vertalingen

Verborgen beesten, Luitingh-Sijthoff, 2019. Vertaald uit het Engels: Martin Brown, Lesser spotted animals, David Fickling Books, 2016, Oxford.

 

Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit, Luitingh-Sijthoff, najaar 2023. Vertaald uit het Engels: Louise Fitzgerald and Kate Hindley, The quickest bedtime story ever!, Nosy crow, 2023, London.

bottom of page