top of page
Zoeken

Korenwolf


Rossige hamster met pit Een oranjebruin wild knaagdier met een vacht vol witte vlekken. Een piepklein staartje, donkere ogen, enorme oren en een roze neus. Wat een dotje. Maar vergis je niet. Bij gevaar komt dit kleintje verrassend fel uit de hoek. Dat is maar goed ook. Want om de korenwolf heen wemelt het van de roofdieren die hem graag verslinden. Gelukkig leeft hij vooral in z’n eentje onder de grond, in een zelfgebouwde burcht. Alleen: in zo’n burcht groeit weinig eten, en dus moet hij regelmatig bovengronds op zoek. Ziet hij een dier dat het op hem gemunt heeft? Dan zet hij het op een piepen en blazen. Zelfs bláffen kan hij. Oog in oog met zijn vijand laat hij zien wat hij nog meer in huis heeft. Met zijn voorpootjes in de lucht laat hij zijn gitzwarte buik zien om de vijand af te schrikken.


Is de kust weer veilig? Mooi, dan kan hij door met zijn missie: eten zoeken. Dat vindt hij vooral in graanland, en soms in tuinen en boomgaarden. Graan, aardappels, bieten, fruit, insecten: een beetje korenwolf is niet zo kieskeurig. Hij kan supergoed eten. Zo goed dat een pasgeboren wilde hamster het na een week al zonder zijn moeder kan doen.


Vroeger kreeg moederkorenwolf wel twintig kleintjes per jaar. Nu zijn dat er nog maar zes. Komt het door klimaatverandering? Vieze stoffen in de grond of de lucht? Dat weet niemand helemaal zeker. Maar wat wel zeker is, is dat de korenwolf nu super zeldzaam is.Waar komt die naam vandaan?

Deze hamster knaagt graag aan koren. Graan is zijn lievelingskostje. Toen het nog wemelde van de dieren, plunderden ze hele akkers leeg. Waarschijnlijk noemden boeren ze daarom korenwolven.

Hoeveel zijn er nog? De wilde hamstersoort is ernstig bedreigd. In Nederland vind je hem alleen in Limburg, waar volgens schattingen nog maar ongeveer tweehonderd burchten te vinden zijn.


Trouwens Ken je de uitdrukking ‘hamsterwangen’? Een korenwolf verzamelt zoveel eten als hij kan vinden, en vervoert dat in zijn bolle wangen. In de buurt van zijn huis, een ondergrondse burcht, legt hij voor de winterslaap zijn voedselvoorraad aan. Haaaamsteren!

203 weergaven
bottom of page