Zoeken

Orang-oetan

Op verzoek van Bo (uit groep 6A van de Cunera in Bakkum)

Slim en harig familielid Kijk eens goed naar deze rossige, dichtbehaarde kolos. Een dikke stierennek, lange armen en stevige handen en voeten. Prachtige donkere ogen, die de wereld superscherp in de gaten houden. Aan welke diersoort doet hij toch denken?

Deze orang-oetan is een mensaap, en ons verre familielid. Sterker nog: 97% van zijn DNA is hetzelfde als dat van een mens. Maar vooruit: hij is een stuk, eh, dierlijker, hariger, en sterker. Zo sterk, dat hij met één vinger aan een boom kan blijven hangen. Doe dat hem maar eens na.

Een orang-oetan kan met zijn voeten – voorzien van vier lange tenen en een vijfde duimachtig exemplaar – ook heel goed spullen pakken. Doe dát hem maar eens na.

Eet jij elke dag fruit? Nee? Nou, ook dat doet deze aap beter. Die is er dol op. En wat nou zo ideaal is: wat erin gaat, komt er (deels) ook weer uit. Dus verspreidt hij tijdens zijn kilometerslange trektochten poepend én spugend zaadjes. Mede dankzij zijn gezonde eetgewoonte groeien zo overal in de bossen steeds weer nieuwe bomen en struiken. Terecht dat hij de tuinier van het oerwoud wordt genoemd.

En dan het slechte nieuws: inmiddels is dat groene, verre familielid van ons behoorlijk zeldzaam. De gemiddelde orang-oetan is een briljante bouwer, die elke avond in een paar minuten een nieuwe slaapkamer maakt. Vaak metershoog in een boom. Maar in de tropische wouden waar hij woont, worden bomen bij bosjes gekapt en woeden veel branden. Er verdwijnt steeds een beetje meer van zijn thuis. En dan worden er ook nog orang-oetanbaby’s gevangen en verkocht als huisdier. De gemiddelde apenmoeder staat niet zomaar toe dat haar kleintje wordt gekidnapt. Dus loopt zo’n ontvoering voor haar vaak niet goed af: ze wordt meestal gedood.

Gelukkig maar dat de orang-oetan wereldberoemd is: hopelijk zijn er genoeg verre familieleden van hém die zorgen dat hij niet voorgoed van de aardbodem verdwijnt.

Waarom die naam? Die komt van Orang Hutan, wat in het Maleis bosmens betekent.

Hoeveel zijn er nog? Er zijn drie soorten orang-oetans, en ze zijn alle drie ernstig bedreigd. Hoeveel er precies over zijn, is niet bekend.

Waar woont hij? Alleen nog maar op twee eilanden in Zuidoost-Azië: Sumatra en Borneo.

Aap met snor Orang-oetans zijn verschrikkelijk harig. Behalve in hun gezicht dan. Hoewel… Bij sommige mannetjes groeit ook daar een plukje haar – net als bij mensenmannen. En zo lopen er soms ook orang-oetans rond met een heus snorretje.



208 keer bekeken