top of page
Zoeken

Okapi

Op verzoek van groep 6A, Kindcentrum Helmgras in Castricum


Stralend sprookjesdier Soms kom je een dier tegen, zo bijzonder dat je er geen chocola van kunt maken. Neem de okapi. Met zijn donkerbruine vacht als een fluwelen wandtapijt. Met zijn stralende ogen, en wimpers als gordijntjes. Als hij je zijn billen toekeert, valt je mond pas echt open van verbazing. Want die hebben een helderwit streepjespatroon. Alsof de voorkant niet bij de achterkant hoort. Alsof de okapi eigenlijk een legpuzzel is van een hert, een zebra en nog iets. Maar dit dier is mooi geen bouwpakket. Hij is helemaal zijn eigen soort. Als je goed kijkt, snap je dat hij ook soms een bosgiraf wordt genoemd. Kijk maar goed naar hem. Die grote oren, de met vacht bedekte mannetjeshoorntjes. Hij is het enige officiële familielid van de giraf. Het ís dat zijn nek een stuk korter is… Nog zoiets bijzonders: een okapi is een held in verstoppertje spelen. Het is al een zeldzaam dier, en het is nog dol op privacy ook. Alleen als een vrouwtje in verwachting kan raken, mag een mannetje om haar heen drentelen. Oké, heel soms zie je een groepje samen rondhangen. Maar meestal paraderen de dieren – peuzelend aan bomen en planten en fruit en paddenstoelen – parmantig in hun eentje door het bos.


Zo sprookjesachtig prachtig als de okapi is, zo ongezellig is zijn woonplek in Afrika. Want om hem heen woedt een wilde oorlog, worden bossen gekapt én wordt gejaagd. Dus prijkt dit sprookjesdier op de lijst van bedreigde dieren. In dierentuinen wordt wel eens een nieuwe okapi geboren. Maar dat is toch anders.


Waar leeft hij?

In de regenwouden van de Democratische Republiek Congo (in Afrika)


Hoeveel zijn er nog?

Niemand die het weet… Want deze slimme verstoppers tellen ín een oorlogsgebied, dat is toch echt hogere wiskunde.


Een beetje smetvrees Een beetje okapi heeft een beetje smetvrees. Die houdt zijn fluweelzachte lijf graag stralend schoon. Wat een geluk dat hij een gigantisch lange tong heeft. Zo lang dat hij zijn eigen billen en oren ermee kan schoonlikken.


Nog even over die billen Waarom die strepen? Waarschijnlijk omdat hij daarmee makkelijker opgaat in zijn omgeving. De strepen zien er namelijk uit als stralen zonlicht die tussen de bomen door glippen.

317 weergaven

コメント


bottom of page