Op verzoek van Laurens

Zeldzame Sticky
Lord Howe Island stick insect. Applaus als je die naam in een keer onthoudt. Dit diertje heeft ook een Nederlandse naam: zespotige boomkreeft. Het is alleen helemaal geen kreeft. Roepnaam Sticky dan maar?
Dit pikzwarte insect is ongeveer vijftien centimeter lang. Vleugels heeft hij niet, maar gelukkig kan hij met zijn zes poten rennen als de beste. Dat doet hij 's nachts, want overdag luiert hij. Sticky woonde op het Australische Lord Howe-eiland, totdat in 1918 een schip voor de kust van het eiland schipbreuk leed. Zwarte ratten aan boord wisten levend aan land te komen. Ze vonden de eilandbewoners heerlijk en zetten de jacht op vogels en insecten in.
Twee jaar later werd achter het Lord Howe Island stick insect de notitie ‘uitgestorven’ gekrabbeld. Het leven ging door, ook zonder Sticky. Hoewel… zonder? In 1964 reisde een groepje klimmers naar Balls Pyramid; een onbewoond rotseiland niet ver van Lord Howe. En ze vonden… een Lord Howe Island stick insect! Hij was alleen wel zo dood als een pier. Maar waar er één is, zijn er vaak meer. En jawel, in 2001 ontdekte een groep Australische onderzoekers 24 springlevende Sticky’s. Ze namen twee koppeltjes mee naar het vasteland, die met hulp van de onderzoekers een boel baby’s maakten. In 2008 werd een groepje losgelaten op het eiland waar ze écht horen: Lord Howe. Waar leeft hij? In het wild op rotseiland Balls Pyramid dus, en inmiddels ook weer op het Australische Lord Howe Island.
Hoeveel zijn er nog?
In dierentuinen duizenden en duizenden. Maar in het wild een handjevol. Dit diertje draagt voorlopig waarschijnlijk nog wel de naam ‘zeldzaamste insect van de wereld’.
Trouwens Vrouwtjes leggen hun eieren hangend aan een tak. Best bijzonder. Piepjonge kleintjes zijn knalgroen en zijn overdag actief. Als ze groter worden, gaat alle kleur eraf én worden ze juist nachtbrakers.
Comments