Op verzoek van Peter
Zeldzame kluizenaar Op een berg in China staat bioloog Weidong Li. Overal om hem heen ziet hij rotsen met hier en daar wat gras, mos en kruidige plantjes. Dan ineens duikt tussen de stenen een grijs hoofdje op. Twee grappige oogjes kijken recht in die van de bioloog.
Het is bijzonder is dat de man het diertje ontdekte, in 1983. Want van Ili pika, een knaagdier met kraaloogjes, een grijze vacht en rechtopstaande oren, zijn er maar weinig. Hij lijkt het meest op een teddybeer, maar is verre familie van het konijn. Ook letterlijk trouwens, want de diersoort woont eenzaam en alleen, hoog in de bergen waar de lucht ijl is. Waar weinig groeit of leeft en waar meestal een dik pak sneeuw ligt.
Weidong Li bestudeerde de Ili pika jarenlang en kwam er maar dertig tegen. Waarschijnlijk zijn er door klimaatverandering steeds minder. Hoe warmer het wordt, hoe hoger je moet klimmen om bij sneeuw en ijs te komen. In het woongebied van het kluizenaartje groeit nu dus steeds meer dan alleen die paar plukjes gras en kruiden die op zijn menu staan. En waar meer te eten is, komen ook meer vijanden…
Waarom die naam?
Weidong Li koos de naam Ili voor deze pika, naar het dorp waar hij geboren is.
Waar leeft hij?
In het Tianshian-gebergte in het noordwesten van China.
Hoeveel zijn er nog?
Er lopen er nog maximaal 1000 rond.
Trouwens...
Er bestaan een stuk of dertig verschillende soorten pika’s. In Nederland noemen we ze ook wel fluithazen. Ze maken namelijk fluitgeluidjes, bijvoorbeeld om elkaar te waarschuwen voor gevaar. De Ili pika is alleen niet zo’n fanatieke fluiter als zijn familieleden. Jammer, want zo’n handig alarmsysteem zou zijn overlevingskansen misschien wel vergroten, daar boven op de berg. In De Eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden lees je het hele verhaal van de Ili Pika.
Comentarios