top of page
Zoeken

Haas


Haastige haas is het haasje ‘Ik ga er als een haas vandoor’ betekent dat je supersnel de benen neemt. Ben je ‘het haasje’, dan ben je gewoon de klos. Heeft iemand je wel eens voor ‘angsthaas’ uitgemaakt? Arme haas. Je zou medelijden met hem krijgen. Misschien moeten we de haas voortaan ‘haast’ noemen. Want dat heeft hij bijna altijd. Om hem heen wemelt het namelijk van de vijanden. De vos, marter, bunzing, uil, allemaal krijgen ze hem graag te pakken. Vooral als hij nog een hazenbaby is. En dus is driekwart van de hazen dood voor zijn eerste verjaardag. Hij heeft nog een gevaarlijke vijand. Ja hoor, de mens weer. Jagers schieten graag op de snelle sprinter, want sommige mensen zijn dol op een diner met hazenrug. Heel lang kraaide daar geen haan naar: er waren hazen zat. En er sneuvelden er veel, maar hazenpaartjes maken ook pijlsnel een boel nieuwe haasjes. Alleen: nu zijn er in Nederland echt steeds minder hazen. Sinds 2020 staat op de officiële rode lijst van bedreigde dieren ‘gevoelig’ achter zijn naam. Waarom? Bijvoorbeeld omdat er steeds minder geschikt eten groeit in de weilanden waar hij leeft. Op veel plekken vind je nog maar één soort gras. Maar een haas wordt gezonder van verschillende soorten groenvoer, en is dol op hoge plantjes en struiken om in weg te duiken. Is het een idee om die hongerige haas pijlsnel te verwijderen van de menukaart voor mensen?


Waar leeft hij? In Nederland vind je hem vooral in weilanden. Hoeveel zijn er nog? Dat is niet bekend, maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het aantal hazen in Nederland met ongeveer 60 procent gedaald.


Trouwens Maak jij je wel eens ‘als een haas’ uit de voeten? Dat mocht je willen, maar het lukt je nooit. Een haastige haas haalt wel 65 kilometer per uur.

160 weergaven

Comentarios


bottom of page