Boeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mei 2020: De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden
(Luitingh-Sijthoff)
Lang geleden denderden duizelingwekkend reusachtige en merkwaardige wezens de aarde over. Door regenwouden slingerden slangen waar geen eind aan kwam en slopen knaagdieren waar je dwerghamster tienduizend keer in zou passen. In dit natuurhistorische museum van papier wandel, zwem of vlieg je mee met twintig fabelachtige dieren. En met vijf pechvogels die er nú nog zijn, maar straks misschien niet meer…

 

Beestachtige buren – ontdek onze wilde zoogdieren
(Luitingh-Sijthoff)
Voor het zien van wilde dieren hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook in Nederland scharrelen veel prachtige dieren rond. Sommige ken je wel. Zwijnen bijvoorbeeld, en herten en zeehonden. Maar wist je dat er in ons land ook heel veel onbekende snuiters rondsluipen? Wat dacht je van de eikelmuis? De bruinvis? En de wasbeerhond? In dit boek lees je alles over de wilde zoogdieren van Nederland. En ontdek je hoe je ze, met een beetje geduld, in het écht kunt ontmoeten.

‘Beestachtige buren behandelt elk dier als een koning’ (Kidsweek, 4 sterren)

‘De beeldspraak in dit boek brengt de dieren prachtig tot leven’ (Leesbevorderingindeklas.nl)

‘Ogen die je vanuit een ingezoomde vossenkop fel aankijken: alleen al om de schitterende cover is dit een boek om in huis te willen hebben, en dan heb je het nog niet eens opengeslagen. Maar de binnenkant stelt niet teleur, integendeel’ (boekenbijlage.nl)

‘De teksten zijn duidelijk, zelfs humoristisch en geven een goed beeld van het beschreven dier’ (Pluizuit)


Groene Voeten – Kom in actie voor een groene planeet
(
Luitingh-Sijthoff)
Het gaat niet zo geweldig met de aarde. Kinderen weten als geen ander dat we nú actie moeten ondernemen. Maar hoe dan? Als het over duurzaamheid gaat, vliegen de ingewikkelde termen om je oren. Wat gebeurt er als de aarde opwarmt? Wat is permafrost, en methaan? Wat is er mis met koeienscheten? En welke geniale groene oplossingen zijn er? Van moddermonsters tot pukkelpompoenen, van waterstofraceauto’s tot bijenhotels: Groene voeten is een optimistisch kinderboek over duurzaamheid, vol handige tips voor een groen-en-nog-steeds-heel-geweldig-leven.

‘Juist de afwisseling maakt dit boek zowel leerzaam als ontzettend leuk om te lezen’ (Leesbevorderingindeklas.nl)

‘Zelfs kinderen die niet graag lezen zullen dit boek geboeid lezen’ (Visdief)

‘Milieu is een onderwerp dat veel kinderen bezighoudt en dit boek is een nuttige aanvulling’ (JaapLeest)

‘Met heel wat humor is dit boek leuk om te lezen, ook al loop je niet op geitewollensokken rond’ (Pluizer)

‘Een parel in mijn boekenkast’ (Boeklovers)

‘Doemscenario’s schetsen werkt niet… Simpele handvatten om er wat aan te doen zonder je leven minder leuk te maken wel.’ (KIDDO)

Boek van de week (Ketnet)


Country Roads – fietsend op zoek naar het echte Amerika (en onszelf)
(Just Publishers) 

De doorsnee Amerikaan is oppervlakkig, veel te dik en dol op wapens, auto’s en zichzelf. Zijn het onterechte vooroordelen of zit er een kern van waarheid in? In 2016 fietsten mijn geliefde Peter Smolders en ik in zes maanden ruim 10.000 kilometer van Florida naar Alaska, om het echte Amerika buiten de gebaande paden eens heel traag en van heel dichtbij te leren kennen. We schreven er een boek over, dat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november verscheen en onder meer vier sterren kreeg in NRC.

 

 

Stop met Stressen – handleiding voor jongeren met een (bijna) burn-out
(LannooCampus)

‘Een burn-out, dat is toch alleen voor volwassenen?’ Niet dus. Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten. Al op de middelbare school voelen veel jongeren prestatiedruk. Een actief leven naast school en constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet relaxter op. Met Annemieke Ruggenberg schreef ik het eerste hulpboek voor opgebrande tieners. Met verhalen van opgebrande jongeren en adviezen van experts als psychiater Bram Bakker en maximalist Jeroen van Baar.

Hebben jongeren ook al te veel stress? (NRC)

‘Overspannen zijn, dat is toch iets voor volwassenen? Nou, mooi niet’ (Brandpunt)

Hoe is het als je zo jong al uitgeblust bent? (De Nieuws BV)

Steeds meer tieners met een burn-out (Pauw)

 

Heimwee naar Hagelslag – Mijn ouders emigreren
(en ik moet mee)

Moon, Overamstel

Nieuwe vrienden. Een vreemd huis. Onbekend eten. Een andere taal. Verhuizen is heftig, helemaal als je ouders besluiten de grens over te gaan. Voor dit boek (met voorwoord van Sylvia Witteman) sprak ik elf kinderen die Nederland achter zich lieten en een totaal nieuw onbekend avontuur tegemoet gingen. En ontdekte ik dat die exercitie voor ouders vaak ingewikkelder blijkt dan voor kinderen, die het indrukwekkende vermogen hebben zich overal aan te passen en weer thuis te voelen.